Reasoning Questions Answer in Hindi Latest PDF

0

Reasoning Questions Answer in Hindi Latest PDF, Today we are going to tell you all about Blood Relation Reasoning, Questions in Hindi, Reasoning questions related to it are asked again and again in all government and other exams, that’s why today we are going to give Blood Relation Reasoning to all the candidates. In Hindi Questions PDF, we are going to explain in Hindi.

Under Reasoning Questions Answer in Hindi Latest PDF, the candidate is told the details regarding two or more persons, and then on the basis of that details, all the candidates have to know the relation of the person asked.

Reasoning Questions Answer PDF

Friends, this Reasoning Questions Answer in Hindi Latest PDF, can prove to be very important for all your upcoming government exams like SSC, UPSC, RRB, IBPS, Bank, Railway, Defense, and other important exams, to download this pdf click on this Stay connected till the end of the article because this pdf is going to be very interesting for you because exempuar website is an online platform which brings one stick information and sticks pdf for all the candidates, today’s pdf also for those candidates. Has brought those who are preparing for government exams, and those who have less information related to reasoning, in today’s pdf, all those problems are going to end because we have tried to explain small points to all the candidates inside this pdf. Still, if you face any kind of problem, then you can tell us by simply commenting,

In this Reasoning Questions Answer in Hindi Latest PDF, we will tell you all that how reasoning questions are solved, and how the questions are understood because we all know that no candidate has so much time in government exams So that he can solve all the questions comfortably, that’s why the candidates have to solve all the questions in the shortest possible time, keeping this in mind, today we have also brought question and answer questions for all of you in this article, which will help you. From this, you can understand how the questions are solved, and how it is understood

 

Reasoning Questions Answer PDF

  1. भेड़ : मटन : : हिरन : ? – वेनिजन
  2. मोची : चमड़ा : : दर्जी : ? – कपड़ा
  3. जहाज’ जैसे ‘कप्तान’ से सम्बन्धित है, वैसे ही ‘अखबार’ किससे सम्बन्धित है ? – सम्पादक
  4. ‘मछली’ जैसे जल से सम्बन्धित है, वैसे ही ‘चिड़िया’ किससे सम्बन्धित है ? – आकाश
  5. जैसे किसी गाय के लिए बछड़ा है, वैसे ही किसी बकरी के लिए है ? – मेमना
  6. पोशाक : दर्जी : : ? : बढ़ई – फर्नीचर
  7. पुस्तक : शेल्फ : : कपड़े ? -कबर्ड
  8. धन : दुरूपयोग : : लेखन : ? – साहित्यिक चोरी
  9. समाचार-पत्र : पाठक : : रोटी : ? – उपभोक्ता
  10. आशावादी : प्रसन्न : : निराशावादी : ? – उदास
  11. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ? – की-बोर्ड
  12. C माता है A और B की । यदि D पति है B, का तो C कौन है D की ? – सास
  13. X और Y भाई-भाई हैं । R, Y का पिता है । S, T का भाई है और X का मामा है । T का R से क्या सम्बन्ध है ? – पत्नी
  14. A की माँ की बहन के पुत्र की बहन A की कौन होगी ? – मौसेरी बहन
  15. किसी वृद्ध व्यक्ति का पुत्र मेरे पुत्र का चाचा है । बताइए मेरी माँ की इकलौती


Reasoning Questions Answer in Hindi Latest PDF 

प्रश्न 1. एक लड़के की तस्वीर की ओर इशारा करते हुए सुरेश ने कहा, ‘वह मेरी मां के इकलौते बेटे का बेटा है’ सुरेश उस लड़के से कैसे संबंधित है?

(ए) भाई (बी) चाचा (सी) चचेरे भाई (डी) पिता

उत्तर- (डी)। सुरेश के कथन के अनुसार, वह अपनी माँ का इकलौता पुत्र होगा और यदि वह लड़का उसका पुत्र है, तो सुरेश उसका पिता होगा।

प्रश्न 2. एक लड़की की ओर इशारा करते हुए अभिषेक ने कहा कि ‘यह लड़की मेरे पिता की इकलौती संतान की बेटी है’ तो अभिषेक की पत्नी का उस लड़की से क्या संबंध है?

(ए) बेटी (बी) मां (सी) चाची (डी) बहन

उत्तर- (अ)। अभिषेक के मुताबिक वह लड़की उनके पिता यानी उनकी अपनी बेटी की इकलौती संतान होगी।

प्रश्न 3. एक युवती की ओर इशारा करते हुए एक आदमी ने कहा, ‘उसके इकलौते भाई का बेटा मेरी पत्नी का भाई है’। वह लड़की उस आदमी से कैसे संबंधित है?

(ए) चाची (बी) दादी (सी) सास (डी) ससुर की बहन

उत्तर- (डी)। युवक की पत्नी का भाई उस युवक का साला होगा जो महिला का भाई होगा, यानी पुरुष के ससुर की बहन होगी।

प्रश्न 4. F, C से किस प्रकार संबंधित है?

(ए) सास (बी) चाची (सी) बहन (डी) मां

उत्तर- (डी)। चित्र से स्पष्ट है कि F, B की सास है, C के भाई A की पत्नी है, इसलिए F, C की माता है।

प्रश्न 5. C, B के बारे में क्या सोचता है?

(ए) भाई (बी) बहनोई (सी) दामाद (डी) भतीजे

उत्तर- (बी)। चित्र से स्पष्ट है कि C, B के पति A का भाई है, इसलिए C, B का बहनोई है।

प्रश्न 6. E, C से किस प्रकार संबंधित है?

(ए) बहन (बी) बेटी (सी) भतीजी (डी) मां

उत्तर- (बी)। चित्र से स्पष्ट है कि E के भाई D का पिता C है। अत: E, C की पुत्री है।

प्रश्न 7. E, A से किस प्रकार संबंधित है?

(ए) मां (बी) भाभी (सी) बहन (डी) सास

उत्तर- (अ)। एबी पति है और बी विधवा एफ की बहू है, इसलिए एफ ए की मां है।

प्रश्न 8. सुधा की सास का इकलौता बेटा रमेश है, रमेश सुधा का है?

(ए) पति (बी) बेटा (सी) ससुर (डी) पिता

उत्तर- (अ)। सुधा की सास का इकलौता बेटा सुधा का पति होगा।

प्रश्न 9. राहुल मेरे पिता की पोती का पति है, तो मैं राहुल का हूँ?

(ए) ससुर (बी) सास (सी) ए या बी (डी) कोई नहीं

उत्तर- (अ)। मेरे पिता की पोती मेरी बेटी होगी जिसका पति मेरा दामाद होगा और मैं उसका ससुर होगा।

प्रश्न 10. एक पुरुष की ओर से कहा गया है, एक पुरुष ने उसे एक महिला से कहा है, ‘उसकी माँ ने पापा की इकलौती बेटी’। वह महिला किस तरह की है?

(ए) पुत्री (बी) बहिन (सी) मां (डी) कोई नहीं

उत्तर- (सी)। वह महिला व्यक्ति जो उसकी पत्नी होती है।

 

If you all like this question, then definitely tell us by commenting, and don’t forget to share it with your friends. Will get involved in helping and we have provided this PDF link for all of you inside this article, which you can all download with a single click.

Reasoning Questions Answer in Hindi Latest PDF 

Download PDF

JOIN OUR FACEBOOK PAGE NOW TO SEE DAILY PDF AND MOTIVATION POSTS AND ALSO JOIN OUR TELEGRAM TO DOWNLOAD PDF

LIKE AND FOLLOW OUR FACEBOOK PAGE FOR LATEST UPDATES

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL

If you all liked this post, then do not forget to share it with your friends and tell us by commenting

                                                                                                  See also :

Study Material PDF for all Government Exams

GK / सामान्य ज्ञान 





MATHS / गणित 

ENGLISH / अंग्रेजी 

HINDI / हिंदी 

POLITY / राजनीती 

GEOGRAPHY / भूगोल 

Other Links:

 

exampura.com is an online mech where you can prepare for all types of exams like PSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, and other exam pdf downloads.

This post has been made keeping in mind the preparation of government exams of all you students, we have tried to provide all the information for you in this post, if you like this post, then do not forget to share it because you have a share. We Will help to bring you the latest news and updates with accurate information, we hope that you will be satisfied with the content created by us, if you find any kind of error or deficiency, then you can give us your suggestion in the comment box or send us your suggestions. You can directly mail to this mail – [email protected]

TAG: Reasoning Questions Answer in Hindi Latest PDF  Best PDF Bood Relation Questions in Hindi, Blood Relation Reasoning, Questions in Hindi, Reasoning questions related, Blood Relation Reasoning In Hindi Questions PDF,