Best PDF Blood Relation Questions in Hindi

0

Best PDF Blood Relation Questions in Hindi Today we are going to tell you all about Blood Relation Reasoning, Questions in Hindi, Reasoning questions related to it are asked again and again in all government and other exams, that’s why today we are going to give Blood Relation Reasoning to all the candidates. In Hindi Questions PDF, we are going to explain in Hindi.

Under Reasoning Blood Relation PDF, the candidate is told the details regarding two or more persons, and then on the basis of that details, all the candidates have to know the relation of the person asked.

Best PDF Blood Relation Questions in Hindi 

Friends, this Best PDF Blood Relation Questions in Hindi can prove to be very important for all your upcoming government exams like SSC, UPSC, RRB, IBPS, Bank, Railway, Defense, and other important exams, to download this pdf click on this Stay connected till the end of the article because this pdf is going to be very interesting for you because exempuar website is an online platform which brings one stick information and sticks pdf for all the candidates, today’s pdf also for those candidates. Has brought those who are preparing for government exams, and those who have less information related to reasoning, in today’s pdf, all those problems are going to end because we have tried to explain small points to all the candidates inside this pdf. Still, if you face any kind of problem, then you can tell us by simply commenting,

In this PDF, we will tell you all that how Bood Relation Questions are solved, and how the questions are understood because we all know that no candidate has so much time in government exams So that he can solve all the questions comfortably, that’s why the candidates have to solve all the questions in the shortest possible time, keeping this in mind, today we have also brought question and answer questions for all of you in this article, which will help you. From this, you can understand how the questions are solved, and how it is understood

 

Blood Relation English Questions Answer PDF

Q1. Pointing to a picture of a boy Suresh said ‘He is the son of the only son of my mother’ How is Suresh related to that boy?

(a) brother (b) uncle (c) cousin (d) father

Answer- ( d ). According to Suresh’s statement, he will be the only son of his mother and if that boy is her son, Suresh will be his father.

Q2. Pointing to a girl, Abhishek said that ‘this girl is the daughter of the only child of my father’ so how is Abhishek’s wife related to that girl?

(a) daughter (b) mother (c) aunt (d) sister

Answer- ( a ). According to Abhishek, that girl will be the only child of his father, that is, his own daughter.

Q3. Pointing to a young woman, a man said, ‘The son of her only brother is my wife’s brother’. How is that girl related to the man?

(a) Aunt (b) Grandmother (c) Mother-in-law (d) Father-in-law’s sister

Answer- ( d ). The brother of the young man’s wife will be the brother-in-law of the young man who will be the brother of the woman, that is, the sister of the father-in-law of the man.

Q4. How is F related to C?

(a) mother-in-law (b) aunt (c) sister (d) mother

Answer- ( d ). It is clear from the figure that F is the mother-in-law of B, the wife of C’s brother A, so F is the mother of C.

Q5. What does C think of B?

(a) brother (b) brother-in-law (c) son-in-law (d) nephew

Answer- (b). It is clear from the picture that C is the brother of B’s husband A, so C is the brother-in-law of B.

Q6. How is E related to C?

(a) sister (b) daughter (c) niece (d) mother

Answer- (b). It is clear from the picture that E’s brother D’s father is C. Hence E is the daughter of C.

Q7. How is E related to A?

(a) mother (b) sister-in-law (c) sister (d) mother-in-law

Answer- ( a ). AB is the husband and B is the widow F’s daughter-in-law, so F is the mother of A.

Q8. Sudha’s mother-in-law’s only son is Ramesh, Ramesh is Sudha’s?

(a) husband (b) son (c) father-in-law (d) father

Answer- ( a ). Sudha’s mother-in-law’s only son will be Sudha’s husband.

Q9. Rahul is the husband of my father’s granddaughter, so I am Rahul’s?

(a) father-in-law (b) mother-in-law (c) A or B (d) none

Answer- ( a ). My father’s granddaughter will be my daughter whose husband will be my son-in-law and I will be his father-in-law.

Q10. Pointing to a man, a man said to a woman ‘Her mother is the only daughter of your father’. Tell me, how is that woman related to that person?

(a) daughter (b) sister (c) mother (d) none

Answer- (c). The only daughter of the father of the woman shall be the woman herself who is the mother of the person in question if that woman is the mother of that person.

Q11. Introducing a boy, a girl said, ‘This is the son of my uncle’s father’s daughter’. How is the boy related to the girl?

(a) brother (b) nephew (c) uncle (d) son-in-law

Answer- ( a ). The girl’s uncle’s father became the girl’s grandfather and the grandfather’s daughter became that girl’s aunt. The aunt’s son will be her brother.

Q12. A is the son of B. B is the daughter of C. C is the husband of D. D is the mother of E. What does E think of A?

(a) maternal uncle or aunt (b) grandmother (c) uncle or aunt (d) sister

Answer- ( a ). Let me be A, my mother B is the daughter of my maternal grandfather C and D is my maternal grandmother who is also the mother of E. Hence E can be either my maternal uncle or aunt.

Q13. N is M’s mother, M is O’s sister, and PM’s husband, so what does P think of N?

(a) son (b) son-in-law (c) son-in-law (d) girl

Answer- (b). Let I be P, my wife M whose mother is N, then I will be the son-in-law of N.

Q14. If B is the brother of A. A is the husband of C. D is the son of C. C is the brother of D, so what does B think of C?

(a) uncle (b) cousin (c) daughter (d) son

Answer- ( a ). Suppose I am ‘B’ then ‘A’ is my brother and ‘D’ is the son of my brother and sister-in-law. ‘C’ is also the brother of ‘D’ i.e. my nephew. So I am also ‘C’ uncle

Q15. B is A’s father and B is C’s husband’s son, so what does C look like to A?

(a) grandmother (b) mother (c) aunt (d) grandmother

Answer- ( a ). Let I be B and I am a father of A. I am the son of C’s husband i.e. C is my mother. She happened to be my son’s grandmother.

 


Blood Relation Questions in Hindi PDF

प्रश्न 1. एक लड़के की तस्वीर की ओर इशारा करते हुए सुरेश ने कहा, ‘वह मेरी मां के इकलौते बेटे का बेटा है’ सुरेश उस लड़के से कैसे संबंधित है?

(ए) भाई (बी) चाचा (सी) चचेरे भाई (डी) पिता

उत्तर- (डी)। सुरेश के कथन के अनुसार, वह अपनी माँ का इकलौता पुत्र होगा और यदि वह लड़का उसका पुत्र है, तो सुरेश उसका पिता होगा।

प्रश्न 2. एक लड़की की ओर इशारा करते हुए अभिषेक ने कहा कि ‘यह लड़की मेरे पिता की इकलौती संतान की बेटी है’ तो अभिषेक की पत्नी का उस लड़की से क्या संबंध है?

(ए) बेटी (बी) मां (सी) चाची (डी) बहन

उत्तर- (अ)। अभिषेक के मुताबिक वह लड़की उनके पिता यानी उनकी अपनी बेटी की इकलौती संतान होगी।

प्रश्न 3. एक युवती की ओर इशारा करते हुए एक आदमी ने कहा, ‘उसके इकलौते भाई का बेटा मेरी पत्नी का भाई है’। वह लड़की उस आदमी से कैसे संबंधित है?

(ए) चाची (बी) दादी (सी) सास (डी) ससुर की बहन

उत्तर- (डी)। युवक की पत्नी का भाई उस युवक का साला होगा जो महिला का भाई होगा, यानी पुरुष के ससुर की बहन होगी।

प्रश्न 4. F, C से किस प्रकार संबंधित है?

(ए) सास (बी) चाची (सी) बहन (डी) मां

उत्तर- (डी)। चित्र से स्पष्ट है कि F, B की सास है, C के भाई A की पत्नी है, इसलिए F, C की माता है।

प्रश्न 5. C, B के बारे में क्या सोचता है?

(ए) भाई (बी) बहनोई (सी) दामाद (डी) भतीजे

उत्तर- (बी)। चित्र से स्पष्ट है कि C, B के पति A का भाई है, इसलिए C, B का बहनोई है।

प्रश्न 6. E, C से किस प्रकार संबंधित है?

(ए) बहन (बी) बेटी (सी) भतीजी (डी) मां

उत्तर- (बी)। चित्र से स्पष्ट है कि E के भाई D का पिता C है। अत: E, C की पुत्री है।

प्रश्न 7. E, A से किस प्रकार संबंधित है?

(ए) मां (बी) भाभी (सी) बहन (डी) सास

उत्तर- (अ)। एबी पति है और बी विधवा एफ की बहू है, इसलिए एफ ए की मां है।

प्रश्न 8. सुधा की सास का इकलौता बेटा रमेश है, रमेश सुधा का है?

(ए) पति (बी) बेटा (सी) ससुर (डी) पिता

उत्तर- (अ)। सुधा की सास का इकलौता बेटा सुधा का पति होगा।

प्रश्न 9. राहुल मेरे पिता की पोती का पति है, तो मैं राहुल का हूँ?

(ए) ससुर (बी) सास (सी) ए या बी (डी) कोई नहीं

उत्तर- (अ)। मेरे पिता की पोती मेरी बेटी होगी जिसका पति मेरा दामाद होगा और मैं उसका ससुर होगा।

प्रश्न 10. एक पुरुष की ओर से कहा गया है, एक पुरुष ने उसे एक महिला से कहा है, ‘उसकी माँ ने पापा की इकलौती बेटी’। वह महिला किस तरह की है?

(ए) पुत्री (बी) बहिन (सी) मां (डी) कोई नहीं

उत्तर- (सी)। वह महिला व्यक्ति जो उसकी पत्नी होती है।

 

If you all like this question, then definitely tell us by commenting, and don’t forget to share it with your friends. Will get involved in helping and we have provided this PDF link for all of you inside this article, which you can all download with a single click.

Best PDF Blood Relation Questions in Hindi 

Download PDF

JOIN OUR FACEBOOK PAGE NOW TO SEE DAILY PDF AND MOTIVATION POSTS AND ALSO JOIN OUR TELEGRAM TO DOWNLOAD PDF

LIKE AND FOLLOW OUR FACEBOOK PAGE FOR LATEST UPDATES

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL

If you all liked this post, then do not forget to share it with your friends and tell us by commenting

                                                                                                  See also :

Study Material PDF for all Government Exams

GK / सामान्य ज्ञान 





MATHS / गणित 

ENGLISH / अंग्रेजी 

HINDI / हिंदी 

POLITY / राजनीती 

GEOGRAPHY / भूगोल 

Other Links:

 

exampura.com is an online mech where you can prepare for all types of exams like PSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, and other exam pdf downloads.

This post has been made keeping in mind the preparation of government exams of all you students, we have tried to provide all the information for you in this post, if you like this post, then do not forget to share it because you have a share. We Will help to bring you the latest news and updates with accurate information, we hope that you will be satisfied with the content created by us, if you find any kind of error or deficiency, then you can give us your suggestion in the comment box or send us your suggestions. You can directly mail to this mail – [email protected]

TAG: Best PDF Bood Relation Questions in Hindi, Blood Relation Reasoning, Questions in Hindi, Reasoning questions related, Blood Relation Reasoning In Hindi Questions PDF,